Ladím, ladíš, ladíme…Prahu!

V posledních týdnech jsem příspěvky na blog poněkud zanedbával. A ne že by nebylo o čem psát. Rozpad koalice, pokusy o sestavení nové, do toho velká voda a následně i volba nové Rady hl. m. Prahy. Ovšem mám pocit, že o tom všem už bylo napsáno dost a dost. Všechna témata byla podrobena komentářům z různých úhlů pohledu, z různých koutů politického spektra. V následujících řádcích se tedy budu věnovat události, nikterak do očí bijící, médii poměrně opomíjené. Přesto si podle mě zaslouží pár slov.

V odpoledních hodinách 22. června se na půdě Útvaru rozvoje hl. m. Prahy konalo slavnostní uvedení projektu Ladíme Prahu! Mnohoznačný název v sobě skrývá jednoduché poselství: sladit potřeby lidí s kroky města. Ve své podstatě samozřejmost, které ovšem v cestě vždy stálo příliš mnoho zájmů, příliš mnoho názorů a příliš mnoho nechuti vzájemně spolupracovat.

Ano, městské instituce mají do pružných a moderních aparátů daleko. Nejsou občanům respektovaným partnerem ale spíše trpěným dozorcem, který neradí jak, ale říká, proč nelze. A nezaměňujte prosím má slova se snahou vyjít vstříc všemu a všem či naopak jen pár vyvoleným. Tento postup nám na radnici připomíná až příliš mnoho nevýhodných smluv na miliardové projekty a městská kasa zející prázdnotou.

Nicméně jen uvědomění si vlastních nedostatků může vést k jejich nápravě. Proto jsme před rokem přišli s projektem Praha pro lidi, v jehož rámci organizujeme veřejná setkání zástupců radnice s Pražany, proto teď také ladíme komunikaci s občanskými sdruženími a dalšími institucemi, se kterými chceme postupně dávat našemu městu přívětivější, lidštější tvář. Drobnými leč potřebnými a efektivními kroky, v souladu s dlouhodobým zájmem města a při vědomí šetrnosti nejen k životnímu prostředí, ale i k městské kase.

Cílem této celopražské kampaně je hlavní město, které nebude sloužit jen turismu a zájmům komerčních subjektů, ale bude především ladit s potřebami svých obyvatel. Jednoho dne pak třeba budeme žít ve městě, které už nehraje obehranou písničku podle cizích notiček. Praha naopak bude na všech frontách ladit a hrát s plnou parádou. Pěkně všechny nástroje dohromady.

Doufám, že už brzy na vlastní uši nějaké ty libé tóny zaslechnete.

Autor: | úterý 20.8.2013 19:41 | karma článku: 8,45 | přečteno: 1836x
  • Další články autora

Světlo na konci tunelu

28.1.2014 v 18:33 | Karma: 19,93

„Gigaeskalátor“

7.1.2014 v 17:23 | Karma: 17,81

Teskný zpěv Kolibříka

3.12.2013 v 12:02 | Karma: 30,59

Co věděl prezident a kdy to věděl?

31.10.2013 v 17:43 | Karma: 18,19

ANO? Ne, děkuji!

14.10.2013 v 17:34 | Karma: 12,43