Totalita zemřela, ať žije totalita…

13. 10. 2012 21:12:01
Touto parafrází nepředvádím své šílenství. Naopak. Jsem si bohužel naprosto vědom toho, že výsledky voleb přesně reflektují stav mysli lidí i celé společnosti a to právě dvě desetiletí po vzniku samostatné České republiky. Blížíme se postupně k bodu, kdy budeme jako společnost znovu rozhodovat o naší další budoucnosti. Zda se vydáme směrem k budování socialismu s lidskou tváří (optimisticky předpokládám, že ten s nelidskou už snad budovat nebudeme) či si zavčasu uvědomíme svou vlastní odpovědnost za naše činy a nepředáme své svobody zpět silnému a robustnímu a neefektivnímu státu.

Není to však o státu. Stát by měl být sice silný, ovšem malý. To, co nám chybí a co ani sebekvalitnější kandidát jakékoliv politické strany není schopen voličům přinést, protože v našem volebním systému vždy vládne v rámci své strany a ještě k tomu s alespoň jedním koaličním partnerem (= téměř vždy nepřítelem na bitevním poli), je občanská aktivita. Tedy naše angažmá v občanských sdruženích, obecně prospěšných společnostech, kroužcích či skautech. Naše angažmá v organizacích, které posílí naše práva, zvýší vyjednávací potenciál se státem a jeho institucemi (i politickými). Pokud však předáme zpět díl naší odpovědnosti přímo státu (například volbou komunistické strany), zapláčeme nad výdělkem. Stát za nás nevyřeší to, že žijeme na dluh. Stát rozhodně nebude tím, kdo napraví bezpráví. Robustní stát nenapraví bezpráví ještě méně, než se nám to daří nyní. Nadáváme-li (oprávněně!!!) na korupci a nízkou morálku politiků a úředníků, pak s růstem role státu a přerozdělování pouze a jen vzroste moc a počet zkorumpovaných politiků a úředníků. Ačkoliv se nám tedy může zdát, že jsme to teď konečně těm lotrům natřeli, když jsme do uren hodili hlasy levice a komunistů, opak je bohužel pravdou.

Chybu ve svém uvažování máme bohužel také díky našemu velmi úzkému vnímání našeho politického spektra. Pravo-levé členění, které se u nás v jazyku ustálilo díky našim dvěma polistopadovým premiérům, kteří paradoxně jedno volební období dokonce vládli společně, je samo ze své podstaty obrovským podvodem. Anglická či americká levice jsou demokraté, zatímco pravice jsou konzervativní republikáni. Tamní demokraté, snažící se měnit společnost v duchu silného státu jsou názorově v kontradikci s konzervativci toužícími pokud možno po co nejvíce stabilním uchovávání základních společenských pilířů (např. rodina, odpovědnost každého jednotlivce, stát starající se zejména o bezpečnost a zahraniční politiku). Konzervativci v Česku mají mnohem těžší roli. Musí vysvětlovat občanům, že je potřeba změnit zaběhnuté pořádky, neboť ty vychází z komunistické ideologie, kdy nikdo za nic neodpovídal. Kdy korupce byla v důsledku státního uspořádání totální (=z tohoto pohledu je ta dnešní opravdu na menší míře než před rokem 1989, ale tento fakt je obtížné přijmout, když jsme vlastně kradli v rámci přerozdělování tak trochu všichni). Také kdy lidský život nestál ani cent a bezpráví bylo řádově větší než dnes.

Konzervativní směřování společnosti po vzniku samostatné České republiky je poměrně blízko liberální ideologii svobodného trhu a uvolňování společenských poměrů. A oponentem naší společenské transformace je stále existující komunistická strana společně také spíše s více demagogickou než reálnou sociální demokracií. Sociální demokracií, které komunisté nedávno ještě vadili, ovšem tváří v tvář volebním výsledkům jaksi již přestávají. Tato naše společenská transformace, která nejen že není skončena, ale je otázka, zda jsme už alespoň v polovině, bude trvat tak dlouho, dokud v nás bude přetrvávat pocit, že je lepší se ve prospěch státu vzdát svých povinností, ale tedy i práv. Že je lepší předat zodpovědnost za svůj život i konání nějakému velkému bratru, na kterého mohu pak nadávat. Že je lepší předat zodpovědnost proto, aby nám nikdo nemohl nic ukradnout, protože nebudeme ani žádný majetek mít.

Že jsme stále v přechodném období mezi komunismem a svobodnou zemí tak lépe než cokoliv jiného deklarují výsledky dnešních voleb. Nejen, že se konzervativní hodnoty zdravého rozumu stále neodtrhávají od liberálů a jejich rétoriky, nýbrž jsme stále ještě smýšlením velké části naší populace smýkáni směrem k vládě státu, který prý vše vyřeší. Přitom to, že někdo krade, korumpuje, přijímá úplatky, podvádí a olupuje stát i spoluobčany je právě výsledkem nedostatečné odpovědnosti každého z nás. Nedostatečné důvěry v nezávislé instituce (policii, soudy). Nedostatečné důvěry mezi sebou. Nedostatečné schopnosti zjistit si něco o kandidátech a volit na základě politické strany – tedy hodit tam hlas jediné strany, která 20 let neměla odpovědnost, tedy „ještě“ nic neudělala. Chápu naprostý zmar lidí z ekonomické situace našeho státu, z korupčních afér, které také díky odposlechům vylezly na světlo světa. Dnes zvolená cesta je však nejhorším řešením. Je třeba naopak zatnout zuby a pokračovat. Pokračovat v transformaci naší společnosti tak, aby provinění jednoho bylo proviněním jednoho, nikoli celku či skupiny. Tak, aby provinění jednotlivce bylo odhaleno. Aby bylo potrestáno. Aby bylo výstrahou pro další podobné. Zbavíme-li se svých už tak těžce nabytých svobod v minulých 20 letech, nepokročíme dál ani o píď. A o to mám docela strach.

H.

Autor: Tomáš Hudeček | sobota 13.10.2012 21:12 | karma článku: 25.21 | přečteno: 2362x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.76 | Přečteno: 292 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 33 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 502 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1311
PřF UK v Praze, TOP 09, DR CSTS

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...