Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nedej se!

Pořad České televize Nedej se - nestranný, stojící na straně občana bojujícího proti zvůli samosprávy. To jsem usoudil z názvu pořadu. Pak přišly přesně formulované otázky týkající se připravovaného Metropolitního (územního) plánu - uzavřené, položené na základě nesprávných předpokladů. Snahu skutečně pochopit změnu jsem v nich nenašel… Tudíž jsem byl při odpovědích maximálně opatrný, vědom si rizika, že střih dělá zázraky a věty vyslovené v jiném kontextu se dají “nasadit” podle “potřeby” do vhodných souvislostí.

Pro lepší představu uvádím doslovný přepis otázek i odpovědí. Pravda, odpovědi by se daly rozvést, vysvětlit. Ale bůh ví proč jsem měl (a mám) pocit, že pana reportéra vhodně “poučil” někdo z těch, kdo mají na zachování současného územního plánu a systému rozhodování zájem, pravděpodobně daný nemalými finančními obnosy. Cítil jsem snahu ukázat, že nový plán nedokáže spoustě věcí zabránit. Ale to nedokáže žádný plán!! To dokáží jen lidé, kteří budou ctít pravidla hry. Cítil jsem snahu ukázat, že jsem jen trouba zaplacený někým jiným.

Nechávám na posouzení čtenáře, aby si udělal vlastní názor. Nutno podotknout, že ne všechny otázky nakonec zazněly, protože jsem chtěl dostát názvu pořadu a nedal se. To ovšem “nedal” reportér a natáčení předčasně ukončil :)

 

Kdo a jak bude formulovat zadání pro tvorbu MUP (metropolitního územního plánu - pozn. autora)? Zdá se, že zatím na celé věci pracuje uzavřený tým architektů.

TH: Zadání bude formulovat odbor územního plánu MHMP a to v souladu s platnou legislativou.

 

Jaký je vztah mezi projednávanými změnami územního plánu a Metropolitním plánem?

TH: Vztah není žádný.

 

Jak dokáže MUP udržet urbanistickou koncepci města v situaci, kdy jsou průběžně schvalovány stále další jednotlivé projekty schvalované formou změn?

TH: Změny, které by byly v rozporu s urbanistickou koncepcí města, schváleny nebudou.

 

Z dotazu vyplývá souvislost: Budou aktualizované zásady územního rozvoje tak kvalitní, aby zaručovaly, že se nebudou opakovat podvody v územní dokumentaci, tak jako v minulosti, a prosadí se cokoli bez souhlasu občanů ( příklad trasa „J“ přes Suchdol a soudy) nebo se počítá v rámci přípravy nového ÚP s novou formulací dopravní koncepce nebo bude MUP opět založen na koncepci ze 70. let, tedy soustavě dálničních okruhů a radiál?

TH: Předpokládáme, že aktualizované zásady územního rozvoje (ZUR) budou dostatečně kvalitní, protože k nim musíme mít souhlasné stanovisko MMR. Součástí ZUR je aktualizovaná dopravní koncepce v souladu s MMR a Ministerstvem dopravy.

 

Chystá současný magistrát snížení počtu městských částí za účelem prosazení velkých dopravních staveb, jak uvedl pro tisk pan Laudát?

TH: Ne.

 

S jakým měřítkem počítá připravovaný metropolitní územní plán? 

TH: Měřítko bude v souladu s platnou vyhláškou nebo v souladu s vyhláškou, která vstoupí v platnost 1/1/2013.

 

Bude větší či menší než u současného územního plánu?

TH: Bude takové, jaké stanoví vyhláška.

 

Nezpůsobí případná změna problémy ve zjišťovací řízení procesu EIA?

TH: Nezpůsobí.

 

Je pravda, že v připravovaném metropolitním územním plánu má dojít k redukci druhu funkčního využití, tedy pouze vyznačení 4 barev?

TH: Ne, to není pravda. (Metropolitní plán totiž definuje barvy pro maximální zátěž území, nikoliv pro funkční využití. Otázka si ale nekladla za cíl zjistit, co barvy definují..otázka předpokládala, že barvy mají definovat funkční využití - jak na to reportér přišel, to netuším…)

 

Nepovede tato úprava k obcházení vyznačení funkčního využití a ve výsledku tedy k nepřehlednosti a chaosu?

TH: Otázka vzhledem k předchozí odpovědi nemá smysl. (Proč ale reportér předpokládal, že odpovím kladně?)

 

Bude MUP regulovat funkci výstavby nebo bude zcela na "volné ruce trhu", kde budou stát kanceláře, kde byty, kde obchody a kde škola?

TH: Ani jedno z toho.

 

Pokud nebude definováno třeba veřejné vybavení jako v současném UP - jak bude moci obec vyhradit místo například pro novou školu v rámci většího developerského projektu? (Případ současného nákladového nádraží Žižkov)

TH: Veřejné vybavení bude definováno.

 

V jaké fázi je nyní realizace příprav metropolitního územního plánu?

TH: V tuto chvíli se zpracovává návrh zadání.

 

Připravují se již konkrétní postupy na jeho uvedení do praxe?

TH: Ano, připravují.

 

Co na realizaci nového metropolitního územního plánu říká Ministerstvo pro místní rozvoj?

TH: MMR v tuto chvíli MUP nekomentuje.

 

Jakou roli v novém metropoltiním plánu budou hrát jednotlivé pražské městské části?

TH: MČ budou mít v MUP větší roli než mají v uzemním plánu současném.

 

Pokud bychom uvažovali v rovině hl. m. Praha = kraj, pak pokud má vlastní ÚP kraj, a vlastní ÚP jednotlivá města na území kraje, budou si moci MČ také stanovovat vlastní ÚP?

TH: Nebudou.

 

Kdy se bude rozhodovat o zadání regulačních plánů pro jednotlivé městské čtvrti, kdy se očekává, že budou přijaty, a kdo zaplatí jejich pořízení?

TH: Po schválení zadání MUP. Přijaty mohou být až po té, co je projednáme. Zaplacení - o tom, kdo je zaplatí, se bude rozhodovat současně se zadáním regulačních plánů.

 

Jak budou v MUP ochráněny lokality jako jsou zahrádkářské osady - budou považovány za zastavitelné nebo nezastavitelné území?

TH: Budou posuzovány individuálně, protože v mnoha lokalitách si už majitelé zahrádek staví domy.

 

Jak Metropolitní plán zajistí ochranu menších zelených ploch, parčíků a veřejných prostranství v centrálních čtvrtích Prahy (vzhledem k tomu, jaké má mít měřítko a že bude používat pouze 4 barvy pro označení funkcí)? Jak zabrání tomu, aby majitelé tyto plochy zastavovali?

TH: Tyto plochy bude - STĚJNĚ JAKO DNES - ochraňovat odbor životního prostředí a případně odbor památkové péče. Případné rozhodnutí o jejich zástavbě bude moci - STEJNĚ JAKO DNES - vydat stavební úřad.

 

Jak budou do přípravy MUP zapojeni občané Prahy? Při přípravě koncepce ÚP v roce 2009 bylo možné pouze podat formálně připomínky k již hotovému dokumentu.

Postup přípravy územního plánu formuluje legislativa, stejně jako legislativa stanovuje pravidla připomínkového řízení. MUP bude občanům představován dlouhodobě a průběžně v daleko větší míře, než tomu bylo u současného územního plánu.

 

Prosím i odpovědi na konkrétní kauzy minulosti a současnosti

Zajistí současný magistrát a MUP aby se neopakovaly manipulace s pozemky ve vlastnictví města jako na Praze 3 zástavba cenné lokality Parukářka firmou Ortenária, kterou museli s velkým úsilím občané hájit.

TH: Manipulaci s pozemky neumožňuje územní plán, ale zkorumpovaní úředníci a politici. Pokud chceme manipulacím zabránit, musíme ze systému odstranit zkorumpované jednotlivce.

 

Na Praze 11 - kauza Litochlebského náměstí: v současnosti hýbe 11kou kauza výstavby parkovacích domů.

TH: Stejně jako výše.

 

Jak ochrání MUP lokalitu Trojmezí?

TH: MUP ochrání lokality jako Trojmezí tak, že stanoví maximální nepřekročitelnou zátěž území v dané lokalitě jako celku.

 

Jak ochrání MUP území před excesy jako je přerušení cyklostezky ve Vysočanech?

TH: STEJNĚ JAKO DNES to bude v kompetenci stavebních úřadů.

Autor: | pondělí 8.10.2012 12:56 | karma článku: 8,70 | přečteno: 1193x
  • Další články autora

Světlo na konci tunelu

Představte si, že váš kolega na jméno společné firmy koupí drahý vůz a s plnou nádrží, za potlesku veřejnosti, se vydá na dlouhou cestu napříč kontinentem. Jízdu si užívá, ujišťuje vás, že všechny náklady jsou zajištěny a že jede podle předpisů. V půlce své cesty vám pak s úsměvem předá řízení a vy zjistíte, že po cestě nabral tucet stopařů a že jsou vám v patách policejní vozy, neboť dotyčný po cestě párkrát projel na červenou. Bez mapy, s poloprázdnou nádrží, další benzínka v nedohlednu. Osazenstvo netrpělivě očekává příjezd do cíle, vy s oroseným čelem jedete bůhví kam...

28.1.2014 v 18:33 | Karma: 19,93 | Přečteno: 1750x | Diskuse| Ostatní

„Gigaeskalátor“

V jistém médiu nedávno znovu recyklovali několik měsíců starou zprávu o úmyslu města vybudovat eskalátor z Nuselského údolí, který by tisíce tamních rezidentů spojil se stanicí metra Vyšehrad. Copak o to. Opakování jest matkou moudrosti. Jsem i smířen s tím, že jako politik a zástupce města jsem pod drobnohledem. A také to tak má být. Ovšem je kritika podložená relevantními argumenty a kritika balancující na vratkých nožkách domněnek.

7.1.2014 v 17:23 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1782x | Diskuse| Ostatní

Teskný zpěv Kolibříka

V neděli jsem v Otázkách Václava Moravce vyslechl vystoupení Pavla Béma, mého oponenta, a přiznám se, že jsem po celou dobu nevycházel z údivu. Když zazněla věta „pan Hudeček je neuvěřitelný lhář“, skousl jsem to a nereagoval prostě proto, aby se po jistě chutném nedělním obědě divákům nepřitížilo tím, že budou sledovat záplavu prázdných invektiv.

3.12.2013 v 12:02 | Karma: 30,59 | Přečteno: 2655x | Diskuse| Ostatní

Co věděl prezident a kdy to věděl?

Četl jsem kdesi na facebooku toto hodnocení současné situace v sociální demokracii: „...tak přeci jen v ČSSD zabíječka bude, jen zaříznou jinou svini...“

31.10.2013 v 17:43 | Karma: 18,19 | Přečteno: 801x | Diskuse| Ostatní

ANO? Ne, děkuji!

Od člena konkrétní politické strany budou má následující slova, týkající se jistých kandidátů ve volbách, znít chabě, lacině, předvídatelně. Jsem si toho plně vědom. Přesto jako občan cítím ryze sobeckou potřebu se k nadcházejícím volbám vyjádřit.

14.10.2013 v 17:34 | Karma: 12,43 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1311x
PřF UK v Praze, TOP 09, DR CSTS

Seznam rubrik