Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odpověď náměstku Březinovi - zdražení jízdného v Praze

Dobrý den, Vážený pan inženýre Březino, Váš dopis ze dne 15.6.2011 mně adresovaný o změně Tarifu Pražské integrované dopravy od 1.7.2011,  v něm popsaná Vaše úpěnlivá snaha neustále vysvětlovat nevysvětlitelné a zdravému rozumu odporující opatření, je podivuhodná. Považuji však přesto za slušnost Vám na Váš dopis odpovědět. Činím tak však dopisem otevřeným, neboť problematika se týká všech Pražanů, nikoli pouze nás dvou.

http://gfx.volny.cz/up/fotky/mf-3221678-jizdenka-mhd.jpg

Pokud se, jak píšete, snažíte úpravou tarifu reagovat na neustále se zdražující vstupy, nemá přece žádné opodstatnění jízdné zdarma, které svými ročními předpokládanými (sic!) náklady zatíží pražský rozpočet 240 miliony korun. Pro srovnání jen připomínám, že tolik potřebné opatření pro tisíce lidí na Spořilově by stálo podle odhadů jednorázově (nikoli každoročně) okolo 50 milionů. Odstranění černého výlepu v metru by podle prvního odhadu DP stálo v průběhu prvního roku 2,7 mil. Kč. Je navíc zřejmé, že černý výlep je v současné době na vzestupné spirále růstu a je tedy třeba razantního zakročení, které si v následujícím roce vyžádá násobně méně než oněch 2,7 mil. Kč.

Víte také velice dobře, že argumentace prodloužení časové platnosti jízdenky je z Vaší strany jen úlitba, která však k ničemu pozitivnímu nevede. Jízdné se v naprosté většina případů platí za jízdu. Velmi rád se podívám na Vaše analýzy, které mluví o opaku. Vašeho vysvětlování přepočtu ceny na minuty velmi prosím zanechte. Myslím, že není důstojné Vašemu postu náměstka hlavního města Prahy. I člověk se základním vzděláním přirozeně ví, kolikrát využil svůj lístek na minuty. Nebo snad hodláte zavést i výstupní označování jízdenek a vracení nevyužitých minut, a tedy jízdného cestujícím?

Vzhledem k Vašim dřívějším vyjádřením do médií, stejně jako u Vašich kolegů v Radě HMP je také zřejmé, že jste si svým opatřením (jízdné zdarma pro občany ve věku 10-15 a 65-70 let) vůbec neuvědomovali, že obyvatelé Prahy a ČR budou dotovat např. německé turisty v daných věkových skupinách. Není pro Vás číslo 120 000 zahraničních turistů ročně ve věku 65-70 let dostatečně velkým číslem pro uvědomění si Vašeho omylu?

Souhlasím s Vámi v tom, že o přesunutí cestujících do aut je možné vést diskuzi až po nějaké době. O vlivu Vašeho rozhodnutí na rozpočet Prahy však polemiku vést nemusíme. Vaše opatření z Vás dělají přesně toho veřejného činitele, který po svém angažmá vrací majetek, který obdržel do správy, v hodnotě nižší (=projedené), než jej na počátku přebíral.

Dovoluji si Vás upozornit, že v předposledním odstavci Vašeho dopisu přímo lžete. Od 1.7.2011 nedojde na hranicích Prahy a Středočeského kraje ke sladění tarifů, ale naopak k absolutní disproporci mezi jízdným zdarma pro zmiňované věkové skupiny a jízdným v tarifu PID. Kde v této situaci hledáte argumenty pro nazývání tohoto systému INTEGROVANÝM, je mi záhadou.

Vážený pane náměstku, zlepšovat veřejnou dopravu můžete tak, že zvýšíte její rychlost, komfort či cenu. Povšimněte si prosím, že Vy jste cenu jízdného pro většinovou populaci zdražili. Toto však nevede ani ke zlepšení hospodaření DP, na což se odvoláváte v úvodu Vašeho dopisu, ani ke zkvalitnění dopravy – viz příklad s černým výlepem.

Na výsledek změny Tarifu Pražské integrované dopravy nemusíme čekat, jak navrhujete, do brzké ani vzdálené doby. Čísla, která jsou uváděna v odhadech – 240 mil. Kč na jízdné zdarma pro vybrané věkové skupiny na jedné straně a 200 mil. příjem ze zdražených lístků na straně druhé – a jejich vliv na rozpočet Prahy je zřejmý již teď. Pro veřejnou dopravu jste tedy neudělal nic, mimo přerozdělení nějakých peněz od jedné skupiny lidí k jiné (také turistům), a jisté permanentní roční ztrátě 40 mil. Kč, za kterou by bylo možno čistit 20-30 let metro od černého výlepu. To by Vám teprve občané poděkovali.

Autor: | pátek 17.6.2011 12:00 | karma článku: 23,86 | přečteno: 1695x
  • Další články autora

Světlo na konci tunelu

Představte si, že váš kolega na jméno společné firmy koupí drahý vůz a s plnou nádrží, za potlesku veřejnosti, se vydá na dlouhou cestu napříč kontinentem. Jízdu si užívá, ujišťuje vás, že všechny náklady jsou zajištěny a že jede podle předpisů. V půlce své cesty vám pak s úsměvem předá řízení a vy zjistíte, že po cestě nabral tucet stopařů a že jsou vám v patách policejní vozy, neboť dotyčný po cestě párkrát projel na červenou. Bez mapy, s poloprázdnou nádrží, další benzínka v nedohlednu. Osazenstvo netrpělivě očekává příjezd do cíle, vy s oroseným čelem jedete bůhví kam...

28.1.2014 v 18:33 | Karma: 19,93 | Přečteno: 1750x | Diskuse| Ostatní

„Gigaeskalátor“

V jistém médiu nedávno znovu recyklovali několik měsíců starou zprávu o úmyslu města vybudovat eskalátor z Nuselského údolí, který by tisíce tamních rezidentů spojil se stanicí metra Vyšehrad. Copak o to. Opakování jest matkou moudrosti. Jsem i smířen s tím, že jako politik a zástupce města jsem pod drobnohledem. A také to tak má být. Ovšem je kritika podložená relevantními argumenty a kritika balancující na vratkých nožkách domněnek.

7.1.2014 v 17:23 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1782x | Diskuse| Ostatní

Teskný zpěv Kolibříka

V neděli jsem v Otázkách Václava Moravce vyslechl vystoupení Pavla Béma, mého oponenta, a přiznám se, že jsem po celou dobu nevycházel z údivu. Když zazněla věta „pan Hudeček je neuvěřitelný lhář“, skousl jsem to a nereagoval prostě proto, aby se po jistě chutném nedělním obědě divákům nepřitížilo tím, že budou sledovat záplavu prázdných invektiv.

3.12.2013 v 12:02 | Karma: 30,59 | Přečteno: 2655x | Diskuse| Ostatní

Co věděl prezident a kdy to věděl?

Četl jsem kdesi na facebooku toto hodnocení současné situace v sociální demokracii: „...tak přeci jen v ČSSD zabíječka bude, jen zaříznou jinou svini...“

31.10.2013 v 17:43 | Karma: 18,19 | Přečteno: 801x | Diskuse| Ostatní

ANO? Ne, děkuji!

Od člena konkrétní politické strany budou má následující slova, týkající se jistých kandidátů ve volbách, znít chabě, lacině, předvídatelně. Jsem si toho plně vědom. Přesto jako občan cítím ryze sobeckou potřebu se k nadcházejícím volbám vyjádřit.

14.10.2013 v 17:34 | Karma: 12,43 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1311x
PřF UK v Praze, TOP 09, DR CSTS

Seznam rubrik