Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdražení jízdného v Praze aneb po nás potopa

Od 1. července 2011 se Pražané dočkají dlouho avizovaných změn v tarifu Pražské integrované dopravy. A změny to nebudou jen kosmetické. Mnoho smyslu v tomto zdražení a přerozdělení však nehledejme. Ostatně proč taky, když v naší politice platí „po nás potopa“?

Pražská koalice si totiž stále plete správu věcí veřejných s vládnutím a  nepochopila  podstatu přirozených vztahů mezi veřejností a politikem, kde  podřízená není veřejnost a nadřízení nejsou politici. Je to přesně naopak. Politici jsou na základě voleb „zaměstnáni“ a my od nich očekáváme to, že budou dobře hospodařit. Minimálně tak, aby „po nich“ zbylo v pokladně tolik jako „před nimi“.

Změna tarifů v Pražské integrované dopravě, která dopadne na Pražany od prázdnin, jde však přesně v obráceném duchu. Přerozdělením peněz  zdražením jízdného na jedné straně a totální dotací jízdného pouze pro některé obyvatele (tedy „zdarma“) na  straně druhé,  tak dochází v nejobecnější rovině k omezování svobody občana. Současné provozní náklady dopravního podniku jsou ze 2/3 hrazeny dotacemi. Věřím, že většina Pražanů by zdražení pochopila, pokud by ale vedlo  ke zkvalitnění samotné dopravy (čistota, posílení spojů), či alespoň ke snížení dotační náročnosti dopravního podniku. Tím by pak třeba zbylo více peněz na další infrastrukturní investice – metro, parky, atd. „JENŽE MY POLITICI TOTIŽ VÍME LÉPE NEŽ VY, OBČANÉ, JAK NALOŽIT S VAŠIMI  PENĚZI. PROTO VÁM Z NICH SEBEREME CO NEJVÍCE A PŘEROZDĚLÍME JE PODLE NAŠEHO UVÁŽENÍ.“

Schválená změna tarifů a zdražení jízdného je však absurdní i z mnohem konkrétnějších důvodů. Jakékoliv opatření, kterým se zasahuje do tak komplexního systému, jakým doprava bezesporu je, musí být velmi promyšlené. O to víc v miliónovém městě s obrovským potenciálem v cestovním ruchu je třeba před změnou zvážit veškeré dopady. Zásahy do již existujícího a relativně fungujícího systému totiž musí být promyšlené ještě v mnohem hlubší rovině. Jak se například zachovají senioři a mládež, kteří budou mít  jízdné „zdarma“? Ano, pro tyto skupiny se doprava pomocí MHD jistě zatraktivnila. Jak však tito městkou dopravu doteď využívali? Jezdili autem? Kde jsou analýzy, které toto dokazují? Nenajdeme je, nešlo totiž o odborné rozhodnutí. „Prostě to tak bude a basta“. A jsme zase u toho politika z úvodu: vládnoucího a nesloužícího.

A dále: Kdy tito lidé usednou do dopravních prostředků? Bude to v dopravní špičce? Co to udělá s již tak přeplněnými vlaky metra a tramvajemi, které na mnoha místech v Praze již nemohou jezdit  v kratším časovém intervalu?

A co jízdné zdarma pro cizince? Koaliční politici nejprve do všech médií chlácholí Pražany, že jízdné zdarma bude jen a výhradně pro ně. Příliš pozdě pak  zjišťují, že budeme vozit zdarma  i turisty. Ročně přijede do Prahy ze zemí EU okolo 120 00 cizinců ve věkové kategorii 65 -70 let a všichni budou jezdit zadarmo po Praze. Jinak to ani být nemůže, členská země EU si nemůže zavést zdarma veřejnou službu jen pro své občany. Opravdu je toto zamýšlený dopad změny tarifů?

Marně budeme také hledat analýzy, kdo vlastně pražskou integrovanou dopravu využívá. Jsou to Pražané? Jsou to Středočeši? Na frak tak dostává i samotné slovo INTEGROVANÁ doprava. Na hranicích Prahy totiž dojde k zajímavým situacím. Občané v dotčených věkových skupinách přijedou k hranici Prahy za plný tarif (někteří možná se slevou) a uvnitř Prahy pojedou bezplatně.  Ještě paradoxnější situace nastane při jízdě vlakem s využitím tarifu Českých drah. Takováto disproporce (plné jízdné versus jízdné bezplatné) nemá s integrovaným systémem nic společného. A to ani nezmiňujeme současnou dopravní antipolitiku středočeského hejtmana. Kam se poděla ona koncepce sbližování integrované dopravy Prahy a Středočeského kraje?

O naprosto nesmyslném začlenění Opencard ani nemluvě. Nevíte, proč se jí vlastně říká karta Pražana?

Každý vědec musí napřed problém identifikovat, aby následně nalezl řešení. Každý kuchař  musí nejprve ovládnou základní kuchařské dovednosti, aby mohl začít vařit podle receptu či experimentovat. Jen v politice je to naopak. Co nás čeká příště?

 

 

Pozn. autor: převzato z Parlamentních listů

Autor: | pátek 10.6.2011 12:47 | karma článku: 16,32 | přečteno: 1354x
  • Další články autora

Světlo na konci tunelu

Představte si, že váš kolega na jméno společné firmy koupí drahý vůz a s plnou nádrží, za potlesku veřejnosti, se vydá na dlouhou cestu napříč kontinentem. Jízdu si užívá, ujišťuje vás, že všechny náklady jsou zajištěny a že jede podle předpisů. V půlce své cesty vám pak s úsměvem předá řízení a vy zjistíte, že po cestě nabral tucet stopařů a že jsou vám v patách policejní vozy, neboť dotyčný po cestě párkrát projel na červenou. Bez mapy, s poloprázdnou nádrží, další benzínka v nedohlednu. Osazenstvo netrpělivě očekává příjezd do cíle, vy s oroseným čelem jedete bůhví kam...

28.1.2014 v 18:33 | Karma: 19,93 | Přečteno: 1750x | Diskuse| Ostatní

„Gigaeskalátor“

V jistém médiu nedávno znovu recyklovali několik měsíců starou zprávu o úmyslu města vybudovat eskalátor z Nuselského údolí, který by tisíce tamních rezidentů spojil se stanicí metra Vyšehrad. Copak o to. Opakování jest matkou moudrosti. Jsem i smířen s tím, že jako politik a zástupce města jsem pod drobnohledem. A také to tak má být. Ovšem je kritika podložená relevantními argumenty a kritika balancující na vratkých nožkách domněnek.

7.1.2014 v 17:23 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1782x | Diskuse| Ostatní

Teskný zpěv Kolibříka

V neděli jsem v Otázkách Václava Moravce vyslechl vystoupení Pavla Béma, mého oponenta, a přiznám se, že jsem po celou dobu nevycházel z údivu. Když zazněla věta „pan Hudeček je neuvěřitelný lhář“, skousl jsem to a nereagoval prostě proto, aby se po jistě chutném nedělním obědě divákům nepřitížilo tím, že budou sledovat záplavu prázdných invektiv.

3.12.2013 v 12:02 | Karma: 30,59 | Přečteno: 2655x | Diskuse| Ostatní

Co věděl prezident a kdy to věděl?

Četl jsem kdesi na facebooku toto hodnocení současné situace v sociální demokracii: „...tak přeci jen v ČSSD zabíječka bude, jen zaříznou jinou svini...“

31.10.2013 v 17:43 | Karma: 18,19 | Přečteno: 801x | Diskuse| Ostatní

ANO? Ne, děkuji!

Od člena konkrétní politické strany budou má následující slova, týkající se jistých kandidátů ve volbách, znít chabě, lacině, předvídatelně. Jsem si toho plně vědom. Přesto jako občan cítím ryze sobeckou potřebu se k nadcházejícím volbám vyjádřit.

14.10.2013 v 17:34 | Karma: 12,43 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schválila vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:22

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  15:19

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

ANO bylo pro zvýšení věku odchodu do důchodu. Havlíčkovi vadí zápis z Hradu

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:14

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1311x
PřF UK v Praze, TOP 09, DR CSTS

Seznam rubrik