Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K čemu vlastně máme v Praze územní plán, když je neustále měněn

Hlavní město Praha se chystá na schválení konceptu nového územního plánu. Podle zákona je nutné vypořádat se s asi 16 000 připomínek a námitek od jednotlivých Pražanů i občanských sdružení. V současné době je odbor pro územní plán hl. m. Prahy asi v polovině tohoto bezprecedentního počtu. Nový územní plán pak musí být podle zákona schválen Zastupitelstvem hl. m. Prahy do konce roku 2015.

http://www.estav.cz/gfx/we/zpr/ilustr/uzemni-plan-praha.jpg

Položme si ale zásadní otázku: K čemu vlastně máme územní plán, když je neustále měněn? Proč už máme dokonce různé kategorie změn, celoměstských změn a celoměstsky významných změn? Zkusil někdo vyčíslit, kolik vůbec už těch změn bylo a jaké jsou jejich dopady? Jsme tak trochu v situaci, kdy by bylo asi lepší žádný územní plán nemít a schvalovat jen změny. Změny ničeho na něco. Nikoli změny něčeho na něco jiného.

Praha má ve stavebním zákoně postavení, které jí umožňuje tvořit dvojúrovňový plán. Této možnosti se však Praha poněkud nepochopitelně vzdává. Přitom i selský rozum napovídá, že vzhledem k obrovskému rozsahu dat, komplexnosti problematiky struktury města, jeho rozvoje a života, je v podstatě nereálné sestavit jednu jedinou úroveň územního plánu v měřítku 1:10 000 tak, aby dále nemusela být měněna podle stále nových a nových skutečností, okolností a požadavků. Problémy na jednom místě navíc blokují bezproblémové schválení míst jiných.

Teprve když budeme při schvalování jakéhokoli nástroje územního plánování počítat s tím, že developer je dobrý sluha, ale špatný pán, můžeme dosáhnout kýžené synergie veřejného a soukromého sektoru. Tedy vzájemně protichůdných, ale spolupracujících a provázaných zájmů a částí nejen městské reality.

Kdo má kvalitnější odborníky? Developer, tedy soukromá firma, mající za sebou vlastní armádu prvotřídně placených, praxí a konkurencí utužených architektů? Nebo veřejný sektor se svým úřadem, plným častokrát přetížených úředníků - také architektů? Kdo hraje divizi a kdo extraligu? Kdo má více prostředků, peněz a času?

Pojďme konečně město a jeho rozvoj postavit na moderních principech, tolik dnes používaných v anglosaských zemích. Na územní plánování a tedy územní rozvoj přece můžeme nahlížet jako na optimalizaci vztahu města a investorů. Můžeme přece zavést systémovou diskuzi nad rozvojovými plochami mezi městem, občany a investory. Dnes máme rigidní pravidla, která neustále měníme, až už vlastně žádná neplatí. Pravidla, která nejsme ochotni dodržovat, a která rodí jenom podvody, korupci a spekulace s pozemky. Nechme Prahu konečně nadechnout!

Zaveďme dvojúrovňový systém územního plánu, kdy celopražská strategická část, schvalovaná zastupitelstvem hl. m. Prahy, bude v menším měřítku - 1 : 25 000. Teprve pro jednotlivé části města a pro rozvojové plochy se držme stávajícího podrobnějšího měřítka 1:10 000. Vytvořme pravidla postupu jednání mezi městem a developery, kdy na základě diskuze nad konkrétními místy a územími naleznou architekti města a investora vzájemný soulad k uspokojení zájmu obyvatel i provozní a funkční účelnosti rozvojového projektu.

Většina investorů chce silnou ruku a jasná předvídatelná pravidla. Dnes se však dějí fauly téměř neustále. Město nefunguje jako rozhodčí a už vůbec ne jako poctivý rozhodčí. Tento sudí totiž musí mít v této hře mnohem více povinností. Vedle rozhodčího musí být také stratég, plánovač, určovatel pravidel a kontrolor. Město by vždy mělo sledovat veřejný zájem, zatímco developer sleduje zisk a kvalitu svého projektu. Pokud se tedy Praha má nějak rozvíjet, musí se sama stát developerem a jednotliví investoři jeho výkonnými jednotkami. Je však třeba nebát se změnit celý systém, nikoli si pokaždé hrát na vlastním písečku, a rozporovat dílčí a z celkového kontextu vytržené minizměny územního plánu. A pokud to bude nutné, nebát se iniciovat i změnu zákonů. Vždyť kdo jiný než právě hlavní město by měl určovat a nastavovat koncepce a směrování územního plánování a rozvoje.

 

 

Pozn.: přezato též z parlamentních listů

Autor: | čtvrtek 7.4.2011 11:43 | karma článku: 13,84 | přečteno: 1012x
  • Další články autora

Světlo na konci tunelu

Představte si, že váš kolega na jméno společné firmy koupí drahý vůz a s plnou nádrží, za potlesku veřejnosti, se vydá na dlouhou cestu napříč kontinentem. Jízdu si užívá, ujišťuje vás, že všechny náklady jsou zajištěny a že jede podle předpisů. V půlce své cesty vám pak s úsměvem předá řízení a vy zjistíte, že po cestě nabral tucet stopařů a že jsou vám v patách policejní vozy, neboť dotyčný po cestě párkrát projel na červenou. Bez mapy, s poloprázdnou nádrží, další benzínka v nedohlednu. Osazenstvo netrpělivě očekává příjezd do cíle, vy s oroseným čelem jedete bůhví kam...

28.1.2014 v 18:33 | Karma: 19,93 | Přečteno: 1750x | Diskuse| Ostatní

„Gigaeskalátor“

V jistém médiu nedávno znovu recyklovali několik měsíců starou zprávu o úmyslu města vybudovat eskalátor z Nuselského údolí, který by tisíce tamních rezidentů spojil se stanicí metra Vyšehrad. Copak o to. Opakování jest matkou moudrosti. Jsem i smířen s tím, že jako politik a zástupce města jsem pod drobnohledem. A také to tak má být. Ovšem je kritika podložená relevantními argumenty a kritika balancující na vratkých nožkách domněnek.

7.1.2014 v 17:23 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1782x | Diskuse| Ostatní

Teskný zpěv Kolibříka

V neděli jsem v Otázkách Václava Moravce vyslechl vystoupení Pavla Béma, mého oponenta, a přiznám se, že jsem po celou dobu nevycházel z údivu. Když zazněla věta „pan Hudeček je neuvěřitelný lhář“, skousl jsem to a nereagoval prostě proto, aby se po jistě chutném nedělním obědě divákům nepřitížilo tím, že budou sledovat záplavu prázdných invektiv.

3.12.2013 v 12:02 | Karma: 30,59 | Přečteno: 2655x | Diskuse| Ostatní

Co věděl prezident a kdy to věděl?

Četl jsem kdesi na facebooku toto hodnocení současné situace v sociální demokracii: „...tak přeci jen v ČSSD zabíječka bude, jen zaříznou jinou svini...“

31.10.2013 v 17:43 | Karma: 18,19 | Přečteno: 801x | Diskuse| Ostatní

ANO? Ne, děkuji!

Od člena konkrétní politické strany budou má následující slova, týkající se jistých kandidátů ve volbách, znít chabě, lacině, předvídatelně. Jsem si toho plně vědom. Přesto jako občan cítím ryze sobeckou potřebu se k nadcházejícím volbám vyjádřit.

14.10.2013 v 17:34 | Karma: 12,43 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1311x
PřF UK v Praze, TOP 09, DR CSTS

Seznam rubrik