Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je nám už z korupce špatně? Tak to je sakra dobře!

Na vyjádření některých politiků bychom podle všeho měli reagovat jako zlobivé děti a dělat naprostý opak toho, co si přejí a co hlásají. Například nedávno se naše hlava státu vyjádřila ke kauze korupce na SFŽP v tom smyslu, že si nepřeje rezignaci ministra životního prostředí a že jej velmi zajímá, jakou roli v tom hraje ministr vnitra. Bohužel a podle všech indicií se jedná o krásnou ukázku toho, na co by se měly orgány činné v trestním řízení zaměřit. Stejně tak bývalý primátor Prahy se při svém dnes již v podstatě pravidelném kázání na zastupitelstvu častokrát opírá do kauz z doby jeho působení na radnici. Hned si novináři mohou poznamenávat vhodná témata pro svou další investigativní práci.

http://i.lidovky.cz/10/111/lngal/SPA3707cb_p201011090337601.jpg

Ještě před pár lety, spíše však měsíci, se většinou v případě problémů o věcech nemluvilo a byla zřejmá tendence je zametat pod koberec. Jde dnešní vývoj, kdy se někteří politici snaží vysvětlovat nevysvětlitelné a tím zpětně k problému přitahují pozornost poctivé a jsem přesvědčen, že většinové části společnosti, tím správným směrem?

Jsem přesvědčen, že se o správný směr jedná. Ukazuje totiž na nejistotu, která v současné době mezi těmito politiky panuje. Mezi těmi, kteří si dříve byli jistí, že mají vše pevně v rukou. Mezi těmi, kteří znali mechanismy, jakým způsobem a kde přispět tak, aby problém nebobtnal a kauza pokud možno ani nevznikla. V době, kdy je však potřeba šetřit a i jindy velmi laxní občan zjišťuje, že kdyby se alespoň částečně podařilo korupci a podvody se státními zakázkami omezit, nemusel by on přijít o část své mzdy v rámci nutných státních úspor, však nastaly těmto „zkušeným“ politikům horší časy. Občané jsou již opravdu nespokojeni s korupčními praktikami a zejména cenou, kterou je třeba za ně v rámci celé společnosti platit. Dovoluji si tak vyslovit velmi jednoduchou hypotézu, která mne stále udržuje alespoň v mírném optimismu.

Nutnost škrtů a horší ekonomická situace našeho státu má i přes všechna zřejmá negativa jedno pozitivum – větší občanskou angažovanost právě v protikorupčním směru. Dokud nebudeme mít znovu pocit alespoň trochu bezproblémovější existence v důsledku lepší ekonomické situace, naše společné tažení správným protikorupčním směrem hned tak nepovolí.

V důsledku vzrůstající nervozity některých politiků, novinářského honu za dalšími a dalšími kauzami, které média navíc neopouštějí už další den po jejich zveřejnění, mi to vše připomíná jeden pozitivní efekt, o kterém jsem psal již před nějakou dobou v příspěvku „Budou politici odpovědní pouze před volbami? Pomohou média?“ Připadá mi zkrátka, že se více a více přibližujeme západním (nikoli jižním) demokraciím. A to je rozhodně dobře, i když je nám z toho častokrát zle.

Autor: | neděle 19.12.2010 22:57 | karma článku: 16,75 | přečteno: 1148x
  • Další články autora

Světlo na konci tunelu

Představte si, že váš kolega na jméno společné firmy koupí drahý vůz a s plnou nádrží, za potlesku veřejnosti, se vydá na dlouhou cestu napříč kontinentem. Jízdu si užívá, ujišťuje vás, že všechny náklady jsou zajištěny a že jede podle předpisů. V půlce své cesty vám pak s úsměvem předá řízení a vy zjistíte, že po cestě nabral tucet stopařů a že jsou vám v patách policejní vozy, neboť dotyčný po cestě párkrát projel na červenou. Bez mapy, s poloprázdnou nádrží, další benzínka v nedohlednu. Osazenstvo netrpělivě očekává příjezd do cíle, vy s oroseným čelem jedete bůhví kam...

28.1.2014 v 18:33 | Karma: 19,93 | Přečteno: 1750x | Diskuse| Ostatní

„Gigaeskalátor“

V jistém médiu nedávno znovu recyklovali několik měsíců starou zprávu o úmyslu města vybudovat eskalátor z Nuselského údolí, který by tisíce tamních rezidentů spojil se stanicí metra Vyšehrad. Copak o to. Opakování jest matkou moudrosti. Jsem i smířen s tím, že jako politik a zástupce města jsem pod drobnohledem. A také to tak má být. Ovšem je kritika podložená relevantními argumenty a kritika balancující na vratkých nožkách domněnek.

7.1.2014 v 17:23 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1782x | Diskuse| Ostatní

Teskný zpěv Kolibříka

V neděli jsem v Otázkách Václava Moravce vyslechl vystoupení Pavla Béma, mého oponenta, a přiznám se, že jsem po celou dobu nevycházel z údivu. Když zazněla věta „pan Hudeček je neuvěřitelný lhář“, skousl jsem to a nereagoval prostě proto, aby se po jistě chutném nedělním obědě divákům nepřitížilo tím, že budou sledovat záplavu prázdných invektiv.

3.12.2013 v 12:02 | Karma: 30,59 | Přečteno: 2655x | Diskuse| Ostatní

Co věděl prezident a kdy to věděl?

Četl jsem kdesi na facebooku toto hodnocení současné situace v sociální demokracii: „...tak přeci jen v ČSSD zabíječka bude, jen zaříznou jinou svini...“

31.10.2013 v 17:43 | Karma: 18,19 | Přečteno: 801x | Diskuse| Ostatní

ANO? Ne, děkuji!

Od člena konkrétní politické strany budou má následující slova, týkající se jistých kandidátů ve volbách, znít chabě, lacině, předvídatelně. Jsem si toho plně vědom. Přesto jako občan cítím ryze sobeckou potřebu se k nadcházejícím volbám vyjádřit.

14.10.2013 v 17:34 | Karma: 12,43 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1311x
PřF UK v Praze, TOP 09, DR CSTS

Seznam rubrik